Walstroom is cruciaal voor de verduurzaming van havens en de scheepvaart. In de binnenvaart wordt walstroom al veel gebruikt, haventerminals voor zeeschepen zitten veelal nog in de ontdekkingsfase. Het vraagt om internationale samenwerking en investeringen van bedrijven en overheden. Wij zijn dan ook trots op de projecten die we al hebben gerealiseerd.

Heerema

De enorme kraanschepen van Heerema Marine Contractors die aanmeren langs de kade van het Calandkanaal bij Rozenburg voeden zich sinds 2022 met onze groene walstroom. De stroom komt direct uit de windturbines op de Landtong bij Rozenburg. Er is een onderstation aangelegd om 20 megawattuur aan stroom uit wind te kunnen leveren. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 15.000 huishoudens. De schepen die aan wal hun generatoren uitlaten, scheelt jaarlijks 15.000 ton CO2, 20 ton fijnstof en een aanzienlijke hoeveelheid stikstof. Goed om te weten: Heerema staat aan de wieg van Rotterdam Shore Power. Hun idee om de eigen aanlegkade te elektrificeren, heeft geleid tot onze oprichting. De walstroomaansluiting is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Gemeente Rotterdam.

Boskalis

Boskalis heeft hun servicecenter in de Rotterdamse Waalhaven sinds november 2023 voorzien van een walstroominstallatie van Rotterdam Shore Power. Bij dit servicecenter meren de schepen van Boskalis aan voor (de)mobilisatie voor hun projecten. De netaansluiting van de walstroominstallatie is in eigen beheer gerealiseerd, maar Rotterdam Shore Power is eigenaar van de installatie. Eneco levert de groene stroom, opgewekt uit Hollandse wind- en zonbronnen. De walstroominstallatie levert naar verwachting 2 GWh groene stroom per jaar, wat resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van 1.600 ton. Het project is mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

DFDS

DFDS is het grootste scheepvaartbedrijf van Noord-Europa voor korte afstanden. In Vlaardingen is de ligplaats voor hun schepen sinds maart 2024 voorzien van een walstroominstallatie van Rotterdam Shore Power. De aanpassingen aan de schepen én de haven waren een uitdaging. Alleen al voor de schepen was er tweeduizend meter aan kabels nodig. DFDS is blij met de investering in het walstroomproject, omdat het bijdraagt aan het waarmaken van hun ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Wanneer de vrachtferry’s aan de walstroom-stekker liggen, levert dit per jaar een CO2-reductie op van zo’n 2.100 ton per schip. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van meer dan 11.000 huishoudens. Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland.

Meer weten? Ga met ons in gesprek.

Meer weten?
Ga met ons in gesprek.