In de Waalhaven wordt hard gewerkt aan walstroomvoorzieningen om afgemeerde werkschepen van Boskalis op groene stroom in plaats van fossiele brandstoffen te laten draaien.

Rotterdam Shore Power (RSP), de joint venture tussen Eneco en Havenbedrijf Rotterdam, bouwt de walstroominstallatie op het terrein van Boskalis in de Rotterdamse Waalhaven. Op deze locatie zijn twee ligplaatsen aan de kade die vaak in gebruik zijn. De schepen komen naar het servicecenter in de Waalhaven voor onderhoud en voorbereidingen van offshore projecten.

Walstroom as a service
Als eigenaar van de walstroominstallatie biedt RSP walstroom aan als service. Boskalis zal de netaansluiting in eigen beheer realiseren. De stroom is afkomstig van Nederlandse wind- en zonbronnen van Eneco. Het project wordt mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Groen leiderschap
De geplande opleverdatum van de walstroominstallatie is 1 juni 2023 en zal jaarlijks 2 GWh groene stroom leveren, wat resulteert in een vermindering van 1,6 kiloton CO2-uitstoot per jaar. Dit project toont het ‘groene leiderschap’ van Boskalis, wat gunstig is voor de haven, het klimaat en de omwonenden.

Derde walstroomlocatie voor RSP
Walstroom is een essentieel onderdeel van de energietransitie en past in de gezamenlijke walstroomstrategie van het Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam en in de One Planet strategie van Eneco, gericht op klimaatneutraliteit in 2035. Na de walstroominstallatie op de landtong Rozenburg voor offshore schepen van Heerema en de ferry terminal Stena Line Hoek van Holland, wordt de locatie van Boskalis in de Waalhaven de derde walstroominstallatie voor zeeschepen in de haven van Rotterdam.