Havenbedrijf Rotterdam wil de aanleg van walstroominstallaties versnellen en bij alle diepzeecontainers in 2028 walstroom hebben. Het aandelenbelang in RSP is daarom uitgebreid van 20 naar 50 procent. Door de uitbreiding van het aandelenbelang, heeft Havenbedrijf Rotterdam nu een gelijk aandeel in de joint venture Rotterdam Shore Power met energieonderneming Eneco. Samen zullen ze het aanbod van walstroom in de haven versnellen en uitbreiden om de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen.

De haven vergroenen
Momenteel liggen zeeschepen bij veel terminals afgemeerd met stationair draaiende motoren om alle apparatuur aan boord van stroom te voorzien, zoals verlichting, verwarming en koeling. Deze grote schepen verbruiken tot wel 25.000 liter diesel per dag, wat de omgeving vervuilt.


Klimaatwet
De recent aangenomen klimaatwet verplicht zeeschepen om vanaf 2030 gebruik te maken van walstroom wanneer ze langer dan twee uur afgemeerd zijn. Zelfs de sterk vervuilende cruiseschepen, waarvan er jaarlijks ruim honderd in Rotterdam aanmeren, mogen vanaf 2025 alleen nog maar gebruikmaken van walstroom.

Ervaring in walstroom
RSP levert al sinds vorig jaar walstroom aan de schepen van Heerema in het Calandkanaal. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van offshore-faciliteiten voor de olie- en gasindustrie. Het walstroomstation kan 20 megawattuur aan windenergie leveren, wat gelijk staat aan het stroomverbruik van 15.000 huishoudens. Daarnaast zijn er vergelijkbare projecten gestart bij baggerbedrijf Boskalis in de Rotterdamse Waalhaven en bij DFDS Ferries in Vlaardingen. De Rotterdamse haven zet zich volop in voor een duurzame toekomst door de transitie naar walstroom te versnellen en de impact van zeeschepen op het milieu te verminderen.

 

 

Fotografie: © Eric Bakker