Het Europees Parlement heeft een historisch besluit genomen voor walstroom: container- en cruiseschepen zijn vanaf 2030 verplicht om walstroom te gebruiken wanneer dit beschikbaar is. Een ander aangenomen voorstel is dat grote zeehavens in 2030 kunnen voorzien in 90% van de vraag naar walstroom. Deze voorstellen, genaamd ‘Fuel EU Maritime’ en ‘Alternative Fuels Infrastructure Regulation’, maken deel uit van het Fit-for-55-pakket en werden aangenomen tijdens de plenaire vergadering op 19 oktober. Met het Fit-for-55-pakket streeft de EU naar een vermindering van 55% van de CO2-uitstoot in 2030 en een klimaatneutrale Europese Unie in 2050.

Fuel EU Maritime
“Negenennegentig procent van de brandstoffen die deze schepen gebruiken zijn fossiel. Het is hoog tijd dat we actie ondernemen om deze vervuiling aan te pakken”, aldus Europarlementariër Vera Tax (PvdA). Hoewel Tax liever een mondiale afspraak had gezien, is de beslissing van de IMO hierover nog in de maak. “Er is geen tijd te verliezen. Nieuwbouw of aanpassingen aan schepen vergen aanzienlijke investeringen. We moeten investeerders en reders langetermijndoelen bieden om naartoe te werken.”

Europese uitrol infrastructuur voor walstroom
Het tweede voorstel, Alternative Fuels Infrastructure Regulation, gaat over de uitrol van een Europese infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, waaronder walstroom. Dit geldt niet alleen voor de scheepvaart, maar ook voor de binnenvaart, luchtvaart en elektrisch wegverkeer. Voor de zeevaartsector betekent dit dat grote zeehavens tegen 2030 moeten kunnen voorzien in 90% van de vraag naar walstroom. Binnenhavens dienen tegen die tijd minstens één walstroompunt te hebben.

 

 

Fotografie: © Danny Cornelissen