Goed nieuws voor de planeet: een deel van de schepen van DFDS die aanmeren in Vlaardingen ontvangt vanaf medio 2024 elektriciteit via een walstroominstallatie.

Rotterdam Shore Power, een joint venture van Eneco en Havenbedrijf Rotterdam, gaat deze walstroom leveren. In eerste instantie zal deze voorziening beschikbaar zijn voor de ligplaats van de Jinling roll-on-roll-off-schepen die de lijndienst van en naar Immingham onderhouden. De installatie van de walstroom wordt uitgevoerd door Actemium en is financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland.


Vermindering van uitstoot en geluidsoverlast

De overgang naar walstroom voor de ligplaats van de Jinling roll-on-roll-off schepen past binnen de duurzame doelstellingen van DFDS, gericht op het verminderen van milieubelastende uitstoot en geluidshinder. De andere twee ligplaatsen komen op een later moment ook in aanmerking voor walstroom. De walstroomvoorziening bestaat uit een omgebouwde 40-voetscontainer met elektrotechnische apparatuur die stroom van het openbare elektriciteitsnet geschikt maakt voor gebruik aan boord van de schepen. Daarnaast is er een kabelmanagementsysteem dat de elektriciteit fysiek van de kade naar het schip transporteert. Een afstandsbediening zal worden gebruikt vanaf het schip om de kraan op de kade te bedienen, zodat de kabel aan boord kan worden genomen en kan worden gekoppeld.

De walstroominstallatie heeft een vermogen van 1,8 MW (het energie-equivalent van bijna 1.500 huishoudens) en zal naar verwachting 3,5 GWh per jaar aan elektriciteit leveren. De geschatte CO2-reductie als gevolg van de investering bedraagt ca. 2.100 ton per jaar. Daarmee draagt het initiatief bij aan de inzet van DFDS om tegen 2050 een netto-nuluitstoot van CO2 te bereiken. Deze groene transitie vereist aanzienlijke investeringen in duurzame oplossingen, waaronder het streven om 45% van de CO2-reductie te realiseren binnen de ferrybusiness van DFDS.

Bijdrage aan de verduurzaming van het Rotterdamse havencluster
Walstroom is een cruciale pijler van de verduurzamingsstrategie voor het Rotterdamse havencluster. Minstens 90 procent van de offshore, veerboten, cruise- en roll-on-roll-off schepen en containerschepen in Rotterdam moet in 2030 gebruik maken van walstroom. Dit scheelt de uitstoot van ongeveer 200.000 ton CO2 en 2.500 ton stikstof. Dit betekent een grote stap naar een steeds schonere en toekomstbestendige haven.